SINGLE FAMILY RESIDENTIAL

Murray Engineering has worked with architects and private homeowners to design functional and unique private residences. The attention to detail is evident in the high-end residential work we do with some of the leading architectural firms in the city. Whether the vision is a concrete wing on the North shore or a cantilevered structure on Shelter Island we approach the project with experience, attention to detail, and perhaps most importantly, grace.

MENSCH RESIDENCE - Rhinebeck, NY

Murray Engineering is currently in the construction phase of a private residence overlooking the Hudson River in Rhinebeck, NY. The house consists of two main wings separated by an outdoor terrace and pool, with an underground passage connecting them.  We also designed two large braced frame structures that support photovoltaic panels while also maintaining the aesthetic of the house.

We provided the owner with complete design services as well as ongoing construction coordination.

HABERMAN RESIDENCE -
Watermill, Long Island, NY

The Haberman Residence was built with the aim to design a home in a rural setting that provides a strong sense of connection between the contemporary interior spaces and the surrounding natural environment.  The house is defined by clean lines and deliberate interaction between glazing, zinc, and cement board siding.

This project is to be certified by the US Green Building Counsel’s “LEED for Homes” program, a certification which recognizes that it was designed and built as a sustainable home. Superior insulation, air seal in the building envelope, and a highly energy efficient geothermal heating and cooling system, its energy consumption achieves an EnergyStar rating. A 10kW array of photovoltaic panels on the roof of the bedroom wing also supply a large portion of the electricity used inside the house. The framing system is wood with engineered wood joists, achieving both structural stability and green certification.

Client: Haberman Family
Architect: Workshop/APD

WINOKUR RESIDENCE - Greenwich, CT

Murray Engineering was the structural engineer for the interior alterations and building additions on this 1903 single family residence in Greenwich, CT.  The program included a single story vertical addition to an existing garage to transform the stand-alone building into a two story carriage house.  We designed a new three car garage adjacent to the main house.  The roof of the garage was designed with a composite concrete slab and a portion of it was finished to serve as an exterior stone terrace.  The remaining section of roof supports a new Glass Conservatory.

Additionally, our scope included the design of a new pool house and adjacent pergola.  The octagon shaped roof of the pool house was designed using both a tension ring and compression ring to accommodate an open ceiling and Cupola.

Architect: Andre Tchelistcheff

VILLA MARIA -

Murray Engineering provided engineering services throughout the conversion of this landmark building into a single-family residence. This included a complete inspection of the current framing in preparation for the extensive alterations proposed. The scope of work included the demolition of the building’s eastern wing, extensive interior renovations to the remaining structure, and the design and construction of a new carriage house.  The renovations were fast-tracked by the developer, making it necessary for us to expedite the alterations while keeping the cost down.

Architect: Andre Tchelistcheff

PEDERSEN RESIDENCE - Shelter Island, NY

Murray Engineering was selected to design and develop a 4,500 square foot single family home on Shelter Island. The home was set diagonal to the water resulting in panoramic views of Gardiner’s Bay and the Gardiner’s Bay lighthouse without obstructing the views of neighboring properties.
The structural system consists of cast-in-place concrete framing with steel framing the upper floors. The building cantilever extends well beyond the building footprint and is designed as a prominent feature of the house in the surrounding landscape. To accommodate the architectural profile, tapered sections were used on the concrete girders along the perimeter with engineered wood joists for the flooring system.
Client: William Pedersen
Architect: Kohn Pedersen Fox and Associates